Takaisin

WWW 30 vuotta – mitä miettii web-kehittäjä?

World Wide Web juhlii tänä vuonna kolmekymppisiään, huraa! WWW:n synttäreiden kunniaksi päätimme kurkistaa web-kehittäjiemme sielunmaisemiin kysymällä miten heistä tuli koodareita ja mitä he ajattelevat internetin merkityksestä.

WWW:stä puhutaan usein internetin synonyyminä, vaikka se tarkalleen ottaen merkitseekin eri palvelimille hajautettua, hypertekstimuodossa toteutettujen verkkosivujen verkostoa. WWW:n kehitti Tim Berners-Lee yhdessä Robert Cailliaun kanssa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNissä. Miehet halusivat luoda näppärämmän vaihtoehdon kömpelöille artikkelitietokannoille, joiden käyttö aiheutti harmaita hiuksia tutkijoille.

Yhteiskunnassamme ja arjessamme niin moni asia pyörii nykyään internetin ympärillä, että tulemme harvemmin edes ajatelleeksi sitä. Sama koskee Redlandin bisnestä: erilaiset digitaaliset palvelut muodostavat leijonanosan liiketoiminnastamme. Siksi Web Developerimme – eli arkisemmin devaajamme tai koodarimme – ovatkin kallisarvoisia meille ja asiakkaillemme.

Web-kehittäjä haluaa ratkaista ongelmia

Eri-ikäisten ja -taustaisten devaajiemme historiasta löytyy mm. sähköpostin ja hakukoneen käytön opettamista ongelmanuorille, nettisivujen tekoa omalle koiralle ja koodaamisen opettelua omin päin päivätyön ohessa. Kaikkia yhdistää kiinnostus ongelmanratkaisua ja uuden luomista kohtaan sekä ilo oman kädenjäljen saamisesta kaikkien nähtäville. Seitsemästä web-kehittäjästämme viisi osallistui haastatteluun. 

 

JAAKKO, Web Developer, Lahti

Tällä hetkellä minulla on työn alla paljon erilaisia verkkokauppatoteutuksia, painottuen enemmän suunnitteluun kuin varsinaisten käyttöliittymien tekemiseen. Hienointa työssäni on ongelmanratkaisu ja oman kädenjäljen näkeminen valmiina tuotteena.

Koodari minusta tuli vahingossa. 1990-luvun lopussa aloin julkaista omaa pienlehteä, ja ajattelin että sitä olisi kiva julkaista myös internetissä. Opettelin ensin HTML:n, sitten PHP:n ja jo alan töissä ollessani esim. WordPressin ensisijaisesti tätä tarvetta varten. Oman julkaisun intohimoinen tekeminen ja halu kehittää palvelua olivatkin suurimmat motivaattorit uusien asioiden opiskeluun.

Ensimmäinen käyttämäni verkkopalvelu oli luultavasti IRC, jota ATK-tunneilla käyvät kaverit esittelivät välitunnilla. En kauheasti kiinnostunut, mutta kun selvisi, että internetistä löytyy kitaran tabulatuureja, aloin etsiskellä niitä aina kun tietokoneluokkaan pääsi. Ensimmäinen tekemäni www-sivu taisi olla syksyllä 1998 koulunkäyntiavustajana erään oppilaan kanssa tehdyt Iron Maiden -fanisivut Microsoftin FrontPagella.

Internet on oivallinen apuväline monissa arjen askareissa. Se on lähentänyt ihmisiä ympäri maapalloa. Teknologian kehitys ja internet yhtenä osana sitä ovat hämärtäneet ajan ja paikan rajoja esimerkiksi työnteossa. Toisaalta ihmisten oletetaan olevan aina tavoitettavissa, ja vaarana onkin, että internet käyttää ihmisiä eikä päinvastoin. Internet tulee myös koko ajan tiiviimmin osaksi ihmisten arkea esimerkiksi IoT:n eli esineiden internetin kautta.

JAKE, Web Developer, Helsinki

Työtehtäviini kuuluu uusien WordPress-sivustojen rakentaminen sekä asiakkaiden olemassaolevien sivustojen pienkehitys, ylläpito ja bugikorjailu. Graafikkotaustastani johtuen pöydälleni tulee satunnaisesti myös taittoa, leiskaamista ja kuvankäsittelyä, mikä on ihan mukavaa vaihtelua.

Opiskelin digitaalista mediaa, johon kuului muutamia kursseja koodaamista (HTML ja CSS, sekä hiukan JavaScriptia ja WordPressiä). Opin alkeet siellä. Valmistumisen jälkeen aloitin urani graafikkona, mutta muutettuani Helsinkiin päädyin tekkiharjoittelun ja freelance-hommien kautta Redlandille junioridevaajaksi.

Hienointa työssäni on asioiden luominen. Rakentaminen ns. tyhjästä on palkitsevaa sinänsä. Erityisesti fronttipuoli innostaa, koska siinä yhdistyvät itselleni luontainen visuaalisuus ja konkreettinen tekninen toteutus. Työssä tulee jatkuvalla syötöllä eteen uusia haasteita ja ongelmia, mikä on toki myös turhauttavaa, mutta niistä selviytyminen on sitäkin palkitsevampaa. On mukavaa huomata kehittyvänsä.

MIKA, Web Developer, Helsinki

Työssäni kehitän ja ylläpidän verkkosivuja. Se voi tarkoittaa kokonaisen sivuston kehittämistä tai vaikka hajonneen ominaisuuden korjaamista. Yleistä on joutua korjailemaan vanhoja toiminnallisuuksia, jotka ovat ajan saatossa tai päivityksistä johtuen hajonneet. Vastaan tulee paljon uutta opeteltavaa. Se pitää mielen virkeänä ja auttaa kehittämään omaa ammattitaitoa. Oma kädenjälki on se ykkösjuttu. On mahtavaa toteuttaa asioita, jotka ovat sitten kaikkien muiden nähtävillä internetissä.

Ensimmäiset koodirivini taisin kirjoittaa 90-luvun alkupuolella Amiga 500:lla ja kielenä oli QuickBasic. Se oli kovaa aikaa koodarille. Oli pakko hypätä fillarille ja suunnata kirjastoon lainaamaan kirjoja. Verkkosivujen maailmaan siirryin ehkä 1996–1997 ja verkkomateriaalien lisääntyessä alkoi helpottaa.

Olen työskennellyt monella eri alalla, viimeisimpänä taksinkuljettajana. Mikään aiemmista ammateista ei oikein ollut se minulle sopiva. Sitten satuin katselemaan verkkosivukoodaamiseen liittyvää YouTube-videota ja vanha kipinä heräsi. Aloin määrätietoisesti päivittää osaamistani nykyaikaan ja opiskelin valtavat määrät tietoa töiden ohessa. Helppoa se ei ollut perheelliselle, mutta minua kantoi ajatus, että tämä on sitä mitä haluan tehdä. Nyt saan oikeasti koodata työkseni täällä Redlandillä ja olen saanut kaupan päälle vielä ihan mahtavat kollegat!

Toteutan verkkosivuja ja -sovelluksia suunnitelijoiden prototyyppien pohjalta eri teknologioiden avulla. Lisäksi olen mukana projektien suunnittelu- ja tarjousvaiheissa antamassa työmääräarvioita ja kertomassa, mikä on mahdollista teknisen toteutuksen näkökulmasta.

TIIA, Web Developer, Helsinki

Aloitin nettisivujen tekemisen 12-vuotiaana, kun tein omat sivut koiralleni. Aluksi sivut olivat yksinkertaisia ja pohjautuivat toisilta kopioimiseen, mutta pikku hiljaa taitoni kasvoivat. Kavereissani oli muitakin webbidevauksesta kiinnostuneita ja illat juteltiin pikaviestipalvelu IRC:issä ja koitettiin auttaa toisiamme koodipulmien kanssa.

Innostuin koodaamisesta, sillä sain kiksit pulmien ratkomisesta. Opiskelin koodausta ammattikoulussa (media-assistentti) ja ammattikorkeakoulussa (mediatekniikan insinööri). Työharjoitteluni tein Suomi24:llä, jossa pääsin uudistamaan pääpalvelua ja Suomi24 Treffit -palvelua. Tämän jälkeen olen tehnyt niin radiokanavien sivustoja kuin ollut mainostoimistomaailmassakin.

Ensimmäinen muistikuvani nettiin liittyen ovat yksinkertaiset verkkopelit, joita ladattiin selaimen välimuistiin offline-käyttään, koska internetin käyttöaika oli kallista ja rajoitettua. Ja tietenkin Mix-lehden ja KissFM:n chattipalvelut, joissa pystyi ensimmäistä kertaa keskustelemaan tuntemattomien kanssa.

Internetissä hienointa onkin mahdollisuus kommunikoida muiden kanssa ajasta ja paikasta riippumatta sekä tiedon nopea kulku.

KENDA, Web Developer, Helsinki

Enimmäkseen koodaan WordPress-sivustoja sekä ylläpidän ja parantelen asiakkaiden olemassaolevia sivustoja. Vastuullani on myös Redlandin omia IT-asioita sekä tekkitiimin palavereiden ja koulutusten organisointia.

WordPress kuuluu myös vapaa-aikaani: Olen ollut mukana järjestämässä kolmea WordCamp-seminaaria, joista viimeisin oli 600 myydyn lipun WordCamp Nordic maaliskuussa 2019. Lisäksi olen mukana järjestämässä kuukausittaisia WordPress-tapaamisia.

Vuonna 1997 olin töissä Espoon kaupungilla vastaten erään projektin tietokoneista, tulostimista ja verkosta. Minua pyydettiin pitämään atk-kursseja kymppiluokkalaisille ja ongelmanuorille. Alussa osa porukasta oli kurssilla päihtyneinä, mutta vähitellen he alkoivat selvästi kiinnostua netistä ja saapua paikalle ajoissa ja selvinpäin. Opetin heille Netscape Navigator -selaimen ja Altavista-hakukoneen käyttöä sekä Miinaharava-pelin pelaamista. Avasimme kaikille Hotmail-sähköpostitilit ja viestin lähettäminen onnistuneesti vieruskaverille aiheutti riemun kiljahduksia.

Koodauksesta kiinnostuin vuonna 1998, kun aloitin opiskelut Arcadassa. Ensimmäisenä syksynä osallistuin HTML-kurssille, jossa tein ensimmäiset omat kotisivuni. Lopputulos on arkistoitu tänne. Opintojen aikana ja jälkeen työskentelin freelancerinä ja yli 9 vuotta Activearkilla (sittemmin Mirum). Nyt olen viihtynyt 4 vuotta Redlandillä.

Vielä vuosituhannen alussa hienon ja näyttävän staattisen sivuston pystyi tekemään muutamassa päivässä designerin ja devaajan voimin. Nykyään projektit ovat huomattavasti isompia kun mukana on mm. responsiivisuus, saavutettavuus ja lähes aina dynaamista sisältöä. Verkkosivustoprojektin tiimistä löytyy usein niin käyttöliittymä- ja käyttökokemussuunnittelijoita, backend- ja frontend-kehittäjiä, hakukoneoptimoijia kuin copywritereitakin. Redlandilla on heitä ja muitakin. On kiva tehdä hommia osaavan porukan kanssa.

Haluatko liittyä Redlandin web-kehittäjien porukkaan?

Nyt on mahdollisuus liittyä huippuporukkaamme, sillä etsimme jatkuvasti uusia verkkopalveluiden ja -sovellusten kehittäjia. Lisätietoja antaa  digitaalisten palvelujen tiimiämme luotsaava Director of digital Sales Raila Lassila, raila.lassila@redland.fi /  040 527 3446