Takaisin

Top 15 parhaat ilmaiset SEO-työkalut 2019

Hakukoneoptimoijan työ on täynnä erilaisten työkalujen käyttöä. Jokaisella SEOttajalla on oma kokoelmansa hyväksi todettuja suosikkityökaluja, joista osa on maksullisia ja osa ilmaisia. Poimi tästä käyttöösi parhaat ilmaiset!

Monipuolisimmat työkalut ovat usein maksullisia ja pitävät sisällään paljon toiminnallisuuksia. One-stop-shop-työkalut ovat erittäin käteviä siinä, että ne tarjoavat useita eri tapoja analysoida ja seurata hakukoneoptimoinnin toimenpiteitä. Valitettavasti se myös tarkoittaa usein sitä, että tästä ilosta täytyy maksaa premiumia. Pienillä toimijoilla ja yksittäisillä tekijöillä harvemmin on kuitenkaan varaa ottaa käyttöön kaikkein järeimpiä työkaluja. Silloin ilmaiset työkalut ovat kullanarvoisia.

Tässä Digital Marketing Strategistimme Julius Kuutin ilmaiset suosikkityökalut vuonna 2019. 

Tekniset työkalut
Google Search Console
Screaming Frog
Lighthouse
Structured data testing tool

Sivuston nopeus
Webpagetest.org
Kraken.io ja TinyPNG

Avainsanojen tutkiminen
Ubersuggest
Keywords everywhere

Sijoitukset ja hakutulosten optimointi
What’s my SERP
Mozbar
SERP Simulator

Sisäiset ja ulkoiset linkit
Check my links
Link explorer

Uudelleenohjaukset ja sivun statuskoodit
Redirect Path

Tekniset työkalut

Tekninen hakukoneoptimointi keskittyy varmistamaan, että sivuston tekniikka on kunnossa. Nämä työkalut auttavat etsimään ja ratkaisemaan ongelmia sivustoltasi. 

Google Search Console

Ensimmäinen työkalu joka kannattaa ottaa käyttöön on Google Search Console. Se on Googlen oma työkalu joka on tarkoitettu hakukonenäkyvyytesi seurantaan. Aikaisemmin hieman hankala työkalu on päivitetty viime vuosina käyttäjäystävällisemmäksi ja helpommaksi käyttää.

Tällä työkalulla selviää:

  • Millä avainsanoilla sivustollesi tullaan
  • Miten sivusi keskimäärin sijoittuvat milläkin avainsanoilla
  • Kuinka usein näyt hakutuloksissa ja kuinka usein käyttäjät klikkaavat hakutuloksiasi
  • Kuinka hyvin sivustosi on indeksoitunut


Ota käyttöön:
Google Search Console

Screaming Frog

Klassikkotyökalu, joka käy sivuston läpi ja ottaa talteen lähes kaikki tarvittavat tekniset tiedot jokaiselta sivulta. Tällä työkalulla selvitetään suurin osa sivustoa vaivaavista teknisistä puutteista. Esimerkiksi:

  • Uudelleenohjaukset
  • 404-sivut
  • Optimointia kaipaavat kuvat
  • Optimoitavat titlet, metakuvaukset ja h1-otsikot.


Screaming Frog antaa tutkia 500 url-osoitetta ilmaiseksi. Pienelle sivulle tai aloittelevalle optimoijalle tämä riittää hyvin.

Ota käyttöön: Screaming Frog

Lighthouse

Chromeen sisäänrakennettu Lighthouse löytyy painamalla F12-nappia tai etsimällä asetuksista Developer Tools. Lighthouse löytyy välilehdeltä Audits. Työkalu sisältää 5 eri auditointia, jotka voi kätevästi ajaa yhden napin painalluksella. Läpikäytävistä kohdista löytyy myös hyvät ohjeet suosituksille. 

Ota käyttöön: Lighthouse

Structured data testing tool

Järjestelty tieto on kätevä tapa esittää tietoa hakukoneille ymmärrettävässä muodossa. Harmillisesti sen implementointi ei ole aina kaikkein helpointa, ellei omaa taustaa ohjelmistokehityksen puolelta. Tämä työkalu auttaa selvittämään onko sivustolla käytetty jäsennelty tieto merkitty koodiin oikein.

Ota käyttöön: Structured Data Testing Tool

Sivuston nopeus

Sivuston latausnopeus vaikuttaa käyttäjäkokemukseen ja on myös sijoittumiseen vaikuttava tekijä. 

Webpagetest.org

Varsinkin sivuston nopeuden mittaamiseen kätevä Webpagetest.org lataa sivusi ja tarkastaa kuinka nopeasti se latautuu. Samalla se listaa erikseen kaikki yksittäiset tiedostot ja niiden latausajat. Tämä on kätevää, varsinkin jos halutaan tutkia hidastavatko jotkin yksittäiset tiedostot koko sivustoa.

Muista myös tarkastaa tärkeä Time to First Byte, eli miten nopeasti serveri vastaa ensimmäiseen pyyntöön ja aloittaa lataamaan sivustoa. Haluat sen olevan alle 0,5 sekuntia. 

Ota käyttöön: Webpagetest

Kraken.io ja TinyPNG

Kuvien tiedostokoon pienentämiseen sopii sekä Kraken että TinyPNG. Molemmilla voi pakata kuvia pienempään kokoon ilman, että kuvan resoluutioon tarvitsee koskea. Kuvat ovat usein raskaimpia tiedostoja ladata, joten niiden pienentäminen on helpoin tapa nopeuttaa sivuston latausnopeutta.

Ota käyttöön: Kraken

Ota käyttöön: TinyPNG

Avainsanojen tutkiminen

Ubersuggest

Avainsanojen tutkintaan löytyy monia työkaluja, mutta monet vaativat maksua, jotta suostuvat näyttämään hakuvolyymin avainsanoille. Ubersuggest on poikkeus sääntöön ja tarjoaa mitä mainioimmat toiminnallisuudet täysin ilmaiseksi. 

Ota käyttöön: Ubersuggest

Keywords everywhere

Tämä Chrome/Firefox-lisäosa näyttää avainsanojen hakudataa sekä Google-hakujen sivussa että myös muissa työkaluissa. Keywords everywhere osaa esimerkiksi näyttää avainsanojen hakumäärät Search Consolessa, Google Analyticsissa, Google Trendsissä ja Youtubessa. 

Tämä vähentää tarvetta käyttää joka välissä erillistä työkaluja hakumäärien tarkastukseen ja antaa sinulle tietoa eri hakujen määristä aivan huomaamatta. 

[Päivitys: Artikkelin julkaisemisen jälkeen valitettavasti Keywords everywhere muuttui maksulliseksi työkaluksi. Tämä on harmillista, mutta onneksi avainsanojen tutkimiseen voi edelleen käyttää yllä listattua Ubersuggest työkalua.]

Ota käyttöön: Keywords everywhere

Sijoitukset ja hakutulosten optimointi

Sijoitusten seuraaminen on paras tapa mitata oman sivuston tilannetta ja kehitystä. 

What’s my SERP

Oman sivuston sijoituksen tarkistaminen tietylle avainsanalle on myös usein maksullisten työkalujen etuoikeus. Varsinkin jos haluaa hakea sijoituksia sadoille avainsanoille, taitavat ainoat mahdollisuudet olla maksullisia työkaluja. What’s my SERP on paras löytämäni ilmainen työkalu sijoitusten tarkastamiseen. Se on helppokäyttöinen ja sallii useamman avainsanan hakemisen samanaikaisesti. 

Ota käyttöön: What’s My SERP

Mozbar

MOZin ilmainen Chrome-lisäosa antaa helpon pääsyn arvokkaaseen tietoon. Mozbarilla selvität sivuston Page Authorityn ja Domain Authorityn. Lisäksi voit kätevästi tarkastaa avoinna olevan sivun meta-elementit ilman, että sinun täytyy kurkkia koodin puolelle.

Ota käyttöön: MozBar 

SERP Simulator

Hakutulosten viilaaminen kuuluu ennen pitkää jokaisen SEOttajan hommiin. Kun pyrit tekemään hakutuloksestasi mahdollisimman houkuttelevan on hyvä nähdä visuaalinen esimerkki siitä, miltä ajatuksesi näyttäisi luonnossa. SERP simulator auttaa sinua pitämään Titlen ja metakuvauksen oikean pituisena. 

Ota käyttöön: SERP Simulator

Sisäiset ja ulkoiset linkit

Linkkien tutkimiseen tarvitaan työkaluja sekä oman saitin sisäisten linkkien että ulkoisten linkkien tutkimiseen. Sisäisten linkkien tutkimiseen löytyy useita ilmaisia työkaluja, kun taas ulkoisten linkkien kanssa tilanne on hieman heikompi. 

Check my links

Rikkinäiset linkit ovat ikäviä niin käyttäjille kuin hakukoneillekin. Check my links on Chrome-lisäosa, jolla voit tarkistaa kaikki linkit auki olevalta sivulta. Tämä on kätevää, sillä saat helposti laskettua kuinka monta linkkiä sivulla on ja löydät samalla rikkinäiset linkit ja uudelleenohjaukset. 

Ota käyttöön: Check My Links

Link explorer

MOZin Link Explorer antaa tutkia backlinkkejä ilmaiseksi 10 kertaa kuukaudessa ja jokaisella kerralla saat 50 riviä dataa. Pidemmän päälle tämä tuskin riittää, mutta alkuun sillä pääsee vauhtiin. 

Ota käyttöön: Link Explorer

Uudelleenohjaukset ja sivun statuskoodit

Uudelleenohjauksia, uudelleenohjausketjuja, sekä sivujen statuskoodien yksittäiseen nopeaan tarkasteluun sopii usein paremmin pienet kuin järeämmät ja hitaammat työkalut. 

Redirect Path

Ayiman Redirect Path Chrome-lisäosa on todella kätevä ja helppo työkalu, kun haluaa nopeasti tarkistaa uudelleenohjaukset tai sivun statuskoodin. Samat tiedot saa usein esimerkiksi Screaming Frogillakin, mutta joskus on turhauttavaa odottaa minuutteja, että Screaming Frog käy koko sivun läpi,kun parissa sekunnissa asia selviää tämän kätevän lisäosan avulla.

Ota käyttöön: Redirect Path

Tarvitsetko apua SEO-asioissa?

Jos SEO-työkalujen käyttöönotto tuntuu liian hankalalta tai sinulla ei ole aikaa siihen, niin me Redlandilla autamme mielellämme. Meillä on kokemusta hakukoneoptimoinnista ja useiden työkalujen tehokkaasta käytöstä. Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä sivustosi SEO-asiat kuntoon.

Kiinnostaako vielä lukea lisää mitä hakukoneoptimointi on?