Takaisin

Sisältömarkkinointia käytännössä – näin onnistut

Kun lähdet käynnistämään tai kehittämään sisältömarkkinointia, varmista ensimmäiseksi resurssit ja sovi työnjaosta. Säännöllisyyttä sisältöjen tuottamiseen saat julkaisukalenterin avulla. Sisältösi löydetään, kun jaat ne useissa eri kanavissa ja mainostat niitä. Tuloksia saadaksesi tarvitset mitattavat tavoitteet ja säännöllistä tulosten analysointia. 

Käytännön tekemistä tulisi ohjata sisältöstrategia, eli sisältömarkkinoinnin toimintasuunnitelma, jossa määritellään esimerkiksi kohderyhmät ja sisältöjen aihepiirit. Ellei sinulla ole sellaista, poimi vinkkimme sisältöstrategian luomiseen

Sisältömarkkinointi vaatii aina suunnittelua, koska sisältöjen kirjoittaminen, kuvitus, julkaiseminen, jakelu – kaikki vievät aikaa. Suunnittelu vapauttaa aikaasi tekemiseen ja olennaisiin asioihin keskittymiseen.

Sisällöntuotannon työnjako

Sisältömarkkinoinnin tekemisen resursseista ja työnjaosta on ensisijaisen tärkeää sopia ennalta. Muuten sisältöjä ei tule syntymään, eikä kanaviin ole mitään julkaistavaa. 

Kartoita ja nimeä sisältöjen tuotannosta, julkaisusta ja jakelusta vastuussa olevat henkilöt, sekä sitouta heidät suunnitelmaasi. Lisäksi sinun on tärkeää tunnistaa organisaatiosi avainasiantuntijat – he, joilla on näkemystä ja kokemusta omalta alaltaan. Osa heistä pystyy varmasti tuottamaan sisältöjä itse ja osaa voi sisällöntuottaja haastatella. Kaikkea ei onneksi tarvitse tehdä itse, joten mieti myös mihin tarvitset ulkopuolista apua.

Säännöllisyyttä julkaisukalenterilla

Hyvä sisältöjen suunnittelun aikajänne on noin 3 kuukautta eteenpäin. Kun toteutat sisältömarkkinointiasi julkaisukalenterin avulla, niin vältyt miettimästä jatkuvasti ”mitäs tänään julkaistaan”. Julkaisukalenteri toki joustaa aina akuuttien sisältöjen tieltä. Aivan tavallinen excel-tiedosto riittää kalenterin pohjaksi mainiosti.

Julkaisukalenterissa on hyvä määritellä vähintään

  • millainen sisältötyyppi on kyseessä (artikkeli, video, infograafi tms.)
  • kenelle sisältö kohdistetaan
  • missä kanavissa sisältö julkaistaan
  • milloin sisältö julkaistaan
  • kuka tekee sisällön

Jos sisältöjä kohdistetaan useille hyvin erilaisille kohderyhmille, niin julkaisukalenterissa kannattaa ottaa kantaa myös siihen, mistä aihepiiristä ja millä äänensävyllä kenellekin tunnistetulle ostajapersoonalle sisältöä tuotetaan. On tärkeää hahmottaa kenelle kirjoitat, jotta osaat käsitellä asiaa juuri hänen näkökulmastaan.

Kirjoita ihmiselle, mutta huomioi hakukone

Kun nykyajan ihminen etsii tietoa, keneltä hän kysyy? No Googlelta tietysti. Kun kirjoitat artikkelin verkkosivustollesi, pyri optimoimaan se niin, että hakukone osaa tarjota sitä tiedon etsijälle. Näin hyvän sisältösi pariin saapuu säännöllistä kävijävirtaa, joka tuo myös jatkuvaa liikennettä sivustollesi.

Muutama yksinkertainen sisällöntuottajan SEO-vinkki

  • valitse artikkelillesi avainsana, jolle sen optimoit
  • käytä avainsanaa pääotsikossa (title), metakuvauksessa (meta description) ja leipätekstissä useamman kerran
  • tee väliotsikoita
  • linkitä
  • julkaise paljon, usein ja erilaisia sisältötyyppejä 
  • älä tee sivustollesi keskenään samalla avainsanalla kilpailevia artikkeleita

Monikanavainen jakelu – varmista sisältöjesi löydettävyys

Hyväkään sisältö ei toimi, jos se vain unohdetaan nettisivustolle. Loistava sisältö voi myös hukkua väärään ajoitukseen tai siihen, että se nostetaan esiin vain yhden kerran. Muista siis käyttää uudelleen hyvin toimivia sisältöjäsi!

Jaa sisältösi aina monessa kanavassa: yrityksen verkkosivustolla, uutiskirjeessä, sopivissa some-kanavissa. Käytä lisäksi myös ostettua mediaa, jotta sisältösi tavoittaa uusia kohderyhmiä. Esimerkiksi natiivimainonta toimii asiantuntija-artikkeleille, koska uskottavuuttasi lisää se, että lukija kohtaa sisältösi mediassa toimituksellisten artikkeleiden keskellä.

Lisäksi sisältöjä kannattaa mainostaa some-kanavissa, koska niistä tavoitat helposti uusia yleisöjä. Some-mainonta on suhteellisen edullista ja erittäin hyvin kohdistettavaa rkohderyhmille. Somessa kannattaa mainostaa myös siksi, että julkaisujen luonnollinen (orgaaninen) näkyvyys pienenee koko ajan ja ilman mainontaa tavoitat seuraajistasikin vain hyvin pienen osan.

Mittaa sitä mitä tavoittelet

Sisältömarkkinoinnin tyypillisimpiä tavoitteita ovat mm. liikenteen ohjaaminen verkkosivustolle, näkyvyyden kasvattaminen, sitoutuneisuuden kasvattaminen, asiakasrekisterin kasvattaminen ja myynnin kasvattaminen.

Valitsemillesi tavoitteille löytyy useita eri mittareita sisällön julkaisukanavista riippuen. Verkkosivustolla julkaistua sisältöä mittaat Google Analyticsissa (useita eri mittareita tavoitteesta riippuen), mutta sen lisäksi esimerkiksi jokaisella somekanavalla on oma analytiikkansa, uutiskirjeellä omansa jne. Haasteeksi voi muodostua tiedon helppo hallittavuus ja jakaminen organisaation sisällä.

Me Redlandilla olemme luoneet markkinointidatan työpöytänäkymän, joka helpottaa kokonaiskuvan hahmottamista ja mahdollistaa markkinoinnin tiedolla johtamisen. Markkinoinnin kokonaisnäkymä tuo esiin kaikki markkinoinnin tärkeimmät analytiikat, kuten sivustoliikenteen, kampanjoiden statukset ja sosiaalisen median aktiviteetit.

Tarvitsetko apua sisältömarkkinoinnissa?

Voimme auttaa sinua uuden sisältöstrategian luomisessa tai sparrata olemassa olevaa suunnitelmaasi toimivammaksi, esimerkiksi tunnistamalla liiketoimintasi erilaiset ostajapersoonat.

Autamme myös suunnittelemalla sisältökonsepteja someen ja muihin kanaviin, sekä rakennamme kanssasi sisältöjen julkaisukalenterin. Tuotamme haluamistasi aiheista hakukoneoptimoitua sisältöä (esim. blogeja, asiantuntija-artikkeleita, referenssejä) joko kertaluonteisesti tai jatkuvalla mallilla. Voimme hoitaa myös sisältöjesi julkaisun, tai ainakin niiden mainostamiseen eri somekanavissa.

Mitä kokonaisvaltaisemman ja toimivamman sisältösuunnitelman haluat, sitä aikaisemmassa vaiheessa olemme mielellämme mukana.

Jätä tarjouspyyntö tai ota yhteyttä info@redland.fi, niin keskustellaan siitä miten voimme auttaa sinua!