Takaisin

Hulavanteesta hallituksen muodostamiseen – mitä suomalaiset googlasivat vuonna 2019

Google on jälleen paljastanut kuluvan vuoden suosituimmat hakusanansa. Haut on jaoteltu ryhmiin aiheiden ja maiden mukaan. Tilastosta näkee siis nopeasti, mikä meitä on askarruttanut eniten vuonna 2019. Tarkalleen ottaen kyse ei tosin ole haetuimmista asioista, vaan hakutermeistä, joiden suosio kasvoi eniten tänä vuonna viime vuoteen verrattuna.

Mitä me suomalaiset haimme Googlesta vuonna 2019? Tarkastelimme Suomen listojen kymmenen kärkeä. Voit tarkastella Suomen ja muiden maiden tuloksia täältä.

Puheenaiheet: shoppailua, shoppailua, shoppailua

Puheenaiheet-kategoriassa ollaan shoppailun äärellä. Totuus on raaka: vaikka vastuullinen kuluttaminen on ehkä noussut pieneksi trendiksi, ei sitä näy listalla. Sen sijaan kolmen kärkeä pitävät kauppakeskus Tripla, Ideapark Seinäjoki ja Helsinkiin liikkeen avannut japanilainen lifestyle-ketju Muji.

Moni käyttää Googlea keittokirjana ja listalta voikin aina bongata vuoden hittireseptin. Tänä vuonna se oli uunifetapasta. Kuntoiluvillityksiä edustaa hulavanne, jonka tehosta vyötärön kaventamisessa on yliopistotason tutkimusnäyttöä. Kauneustrendien puolella suomalaiset hurmasi curly girl -metodi. Sähköpotkulaudat, uuden Amos Rex -museon pitkät jonot sekä haitallinen vieraslaji kurtturuusu herättivät tunteita.

Uutiset: lakkoja, vaaleja ja jättimäiseksi paisunut vitsi

Uutisista eniten nousivat Notre Damen tulipalo ja Postin lakko sekä eduskunta- ja eurovaalit. Postin lakon suosio hauissa ei liene yllätys, sillä se vaikutti melkein kaikkien suomalaisten elämään jollain tasolla.

Uutislistalla silmään pistää Area 51. Kyse on Facebook-tapahtumasta, jossa ihmisiä kehotettiin – vitsinä – tunkeutumaan USA:n ilmavoimien salaiselle Area 51 -alueelle. Ajatuksena oli, että jos suuri joukko ihmisiä yhdistää voimansa, viranomaiset eivät mahda mitään. Paikalle saapui lopulta 150 ihmistä, mutta Facebookin tapahtumassa osallistumisnappulaa klikkasi yli 2 miljoonaa ihmistä. Tämä kertoo ajastamme ja sosiaalisen median voimasta: yksittäinen henkilö voi ainakin teoriassa saada suuret massat puolelleen. Samaan kategoriaan kuuluu koululaisten ilmastolakko, jonka alullepanija Greta Thunberg taas löytyy Henkilöt-listalta urheilusankareiden ja muiden julkkisten joukosta.

Poliitikot: romukauppias ja maailman nuorin pääministeri

Politiikan saralla kiinnostusta herättivät odotetusti Jussi Halla-Aho, Antti Rinne sekä Sanna Marin. Kymmenen kärkeen nousivat myös suorapuheisesti twiittaava Helsingin kaupunginvaltuutettu Husu Hussein sekä Ylen tv-ohjelmista tuttu omaleimainen romukauppias Markus Kuotesaho, joka pyrki keväällä eduskuntaan.

Sanna Marinin nousu nuorimmaksi pääministeriksi maailmassa on sen tason uutinen, että hän ehti nousta listalle vaikka pääministerivalinta tapahtui aivan loppuvuodesta. Aihe puhutti ja moni halusi ottaa osaa keskusteluun myös Marinin myyjämenneisyydestä, niin myös me. Huomasitko julkaisumme redlandereiden menneistä ammateista?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Olemme ylpeitä työstämme. Olemme ylpeitä kaikista töistämme, jotka ovat tehneet meistä sen, mitä olemme nyt ja tulevaisuudessa. #kaikkityöonarvokasta #redland.fi #landofgrowth

Henkilön Redland (@redland_fi) jakama julkaisu

Miten? – ikuisuusaiheita ja iloisia yllätyksiä

Elämä on elämää myös Google-hakujen puolella. Olemme pohtineet ajattomia asioita, kuten miten laihtua ja miten saada rahaa. Nämä ikuisuuskysymykset pääsivät Miten-listan top 10:een myös vuonna 2018 ja 2017. Joko Googlesta ei löydy tarpeeksi hyviä ohjeita, tai sitten me emme osaa noudattaa niitä.

Miten-listalta löytyy myös ristiriitainen pari: miten saada unta ja miten pysyä hereillä. Kertooko tämä älypuhelinten vaikutuksesta elämäämme? Öisin ne valvottavat meitä, ja päivisin torkahtelemme huonojen yöunien takia? Redlandin vuoden luetuin artikkeli käsitteli muuten lasten ruutuaikaa ja sen rajoittamista. Ehkä artikkelista löytyy apua aikuisellekin!

Listalta löytyy myös ilahduttavia yllätyksiä. Miten hallitus muodostetaan ja eurovaalit miten äänestää kertovat halusta ymmärtää yhteiskunnallisia asioita, miten auttaa masentunutta taas viittaisi siihen, että mielenterveydestä on viime aikoina alettu puhua julkisuudessa aiempaa avoimemmin ja moni on ehkä havahtunut miettimään vaikkapa oman läheisen hyvinvointia. Miten poistaa Instagram-tili on kenties merkki siitä, että haluamme taistella someriippuvuutta ja yksityisten tietojemme keräämistä vastaan.

Kurkistus vuoteen 2020

Mitäköhän me googlaamme ensi vuonna? Aktiivimallin purku ja Brexit toteutuvat näillä näkymin alkuvuonna ja kiinnostavat varmasti suomalaisia googlaajia. Al-Holin leiriä koskeva keskustelu tuskin hiljenee kovin nopeasti. Uuden hallituksen toimia seurataan silmä kovana ja sen luulisi näkyvän myös hakukoneissa.

Eikä tarvitse olla kummoinen ennustaja arvatakseen, että tammikuussa 2020 trendaavat kuntosaleihin ja dieetteihin liittyvät haut. Kenties myös tipaton tammikuu. 

Suomen trendaaviin hakuihin tutustuivat copywriterimme Anni ja digistrategimme Julius.

PS. Kiinnostaako sinua etsivätkö suomalaiset sinun palveluitasi tai tuotteitasi? Jos haluat parantaa näkyvyyttäsi siellä missä ratkaisuja kiperiin kysymyksiin etsitään, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Me osaamme tulkita Googlea ja nostaa yrityksesi näkyvyyttä hakukoneissa. Tutustu myös Redlandin hakukonemarkkinoinnin tarjontaan.