WordPress-kuulumisia WordCamp Europe -tapahtumasta

Kehittäjämme Kenda kävi kesäkuussa pyörähtämässä Euroopan WordCamp-seminaarissa Sevillassa. Seuraavassa kuumat WP-kuulumiset Espanjan lämpimimmästä kaupungista.

Vuosittain järjestettävä WordCamp Europe on suurseminaari WordPressin kehityksestä ja sisällönhallintajärjestelmästä yleisesti kiinnostuneille. Tuhannen osallistujan joukko saapuu tapahtumaan ympäri maailman. Suomesta oli paikalla noin 20 aiheesta kiinnostunutta ja heidän joukossaan meidän Kenda.

Kenda_Sevilla

Seminaari tarjoaa kahden päivän ajan useita kymmeniä erilaisia ajankohtaisia luentoja, joita pitävät alan huippuasiantuntijat. Parhaimmillaan 42-asteiseksi lämmenneessä Sevillassa mielenkiintoisimpia aiheita olivat tänä vuonna sivustojen turvallisuus sekä esteettömyys.

Käyttäjän ja palvelimen väliset tiedot salaava SSL-suojaus yleistyy

WordPressin kasvattaessa suosiotaan, lisääntyy sitä kohtaan tehtyjen hyökkäysten määrä jatkuvasti. Käyttäjien tietoturva ja kyberturvallisuus ovat lisäksi olleet pinnalla julkisessa keskustelussa, kun yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon. On siis selvää, että tietoturva ja erityisesti käyttäjien yksityisyyden suojaaminen ovat kehittäjienkin keskuudessa ajankohtaisia puheenaiheita.

Käyttäjän tietojen turvaaminen onkin syytä huomioida kaikenlaisia verkkopalveluita suunniteltaessa, mutta erityisesti silloin, kun myydään jotain tai kerätään muuten käyttäjien yksityisiä tietoja. Yksi yleisimmistä ja yksinkertaisimmista ratkaisuista on tällaisten sivujen tai sivustojen SSL-suojaus. Sertifioitu salausprotokolla suojaa sivuston käyttäjän ja palvelimen välillä liikkuvan datan. Tarkoitus on estää ulkopuolisia tahoja pääsemästä käsiksi näihin tietoihin.

Käyttäjätietojen suojaamista tukevat muutkin seikat. Esimerkiksi Google ilmoitti jo vuonna 2014 antavansa jatkossa hakutuloksissaan enemmän näkyvyyttä SSL-salatuille sivustoille. Sinänsä houkuttelevalta ja järkevältä kuulostavan palvelun yleistymistä on tähän asti jarruttanut SSL:n käyttöön liittyvä n. 100–200 euron vuosittainen sivustokohtainen lisämaksu.

Näillä näkymin marraskuussa 2015 markkinoille on kuitenkin tulossa Let’s Encrypt -niminen palvelu, joka mahdollistaa SSL:n ilmaisen käytön kaikille. Tiedustelimme palvelinpuolen yhteistyökumppaneiltamme Sigmaticilta ja Nebulalta, miten Let’s Encryptin julkaisu vaikuttaa heidän palveluihinsa. Sigmaticilla valmistellaan parhaillaan vuoden vaihteessa tapahtuvaa SSL-uudistusta, eikä Nebulallakaan nähdä mitään estettä ominaisuuden käyttöön dedikoiduilla alustoilla.

Esteettömyys verkkosivustojen perusominaisuudeksi

WordCampin toiseksi pääaiheeksi nousi tänä vuonna verkkosivujen esteettömyys. Aihe sinällään ei ole uusi, mutta nyt käyttäjistä ja heidän tarpeistaan halutaan huolehtia aiempaa perusteellisemmin. Verkossakin esteettömyys tarkoittaa sitä, että mahdollisimman monet erilaiset käyttäjäryhmät erityistarpeineen on huomioitu.

Täysin esteettömät – tai saavutettavat – sivustot tukevat näkö- ja kuulovammaisten, motorisesti ja kognitiivisesti rajoittuneiden sekä seniorikäyttäjien tarpeita. Esteetön verkkosivu on rakenteeltaan selkeä ja helposti navigoitava. Sen kieli on yksiselitteistä ja ytimekästä. Lisäksi sivusto muuntuu käytettäväksi eri aisteilla tai apuvälineillä.

Usein esteettömyysvaatimusten huomioinnin ajatellaan lisäävän sivustoprojektin kustannuksia. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Pienillä ja yksinkertaisilla asioilla voidaan jo suunnitteluvaiheessa edesauttaa sivuston laajempaa käytettävyyttä. Esimerkiksi riittävän suuri tekstikoko ja tekstin suurennusmahdollisuus sekä ulkoasun värikontrastit auttavat monia heikkonäköisiä sivuston käytössä.

Esteettömyys on käytännössä käyttäjien parempaa palvelua ja esteettömiksi suunnitellut sivut ovat laadukkaampia ja soveltuvat kaikille.

Alan huipputapahtuma herättää kiinnostusta

Paahtavasta helteestä huolimatta tapahtumassa viihtynyt ja siitä inspiroitunut Kenda suunnittelee jo ensi vuoden osallistumista.

– Mielenkiintoiset ja hyvin suunnitellut luennot nostavat WordCampin tasoltaan vastaavien tapahtumien huipulle. Tunnelma on lämminhenkinen ja osallistujat melkeinpä kuin kavereita keskenään. Toivottavasti pääsen osallistumaan ensi vuonnakin. Tosin tapahtuma osuu harmillisesti Suomen juhannuksen aikaan, joten joudun vähän neuvottelemaan vaimon kanssa.

WordPressin suosiosta kertoo sekin että WordCampin suomalaisosallistujien innoittamana alan ensimmäinen Helsingin tapahtuma järjestettiin 12.8.2015.

Kysy lisää WordPress-sisällönhallintajärjestelmästä tai ota yhteyttä muuten vaan!